GİRESUN / MERKEZ - Abacıbükü İlkokulu

ÇOCUKLARINIZ İÇİN TEMEL GÜVENLİK KURALLARI

Sevgili Anne-Babalar!

• Çocuğunuza evinizin adresini ve cep telefon numaralarınızı öğretin.

• Çocuklarınızın her konuda sizlere güvenmelerini ve karşılaştıkları tüm durumlarda size karşı açık olmalarını ve gerçeği olduğu gibi anlatabilmelerini sağlayın.

• Çocuğunuzun gerçek ya da hayali korku ve endişelerini azımsamayın, dikkate alın.

• Çocuklarınıza tanıdığı bir kişiyle bile olsa anne babasına söylemeden onunla bir yere gitmemesi gerektiğini öğretin.

• Çocuğunuzun arkadaşları ve aileleri hakkında bilgi sahibi olun.

• Çocuğunuza, kendisini tehlikede hissettiği anda polisten ya da öğretmeninden yardım istemesi gerektiğini öğretin.

• Çocuğunuza her ne sebeple olursa olsun anne ve babasının izni olmadan hiçbir araca binmemesi gerektiğini öğretin.

• Çocuğunuza, sizin izniniz olmadan kişisel bilgileri kimseye vermemesi gerektiğini öğretin.

• Çocuğunuzun takip ettiği medya içerikleri, onların günlük sosyal davranışlarını etkilemektedir.  Bunun için;  İçerik açısından gelişim düzeylerine uygun programları izlemelerini,  çocukların medyadan doğru faydalanmalarını,tehditleri ve riskleri algılayabilmelerini,  çocukların internet içeriklerine ulaşımlarının denetim altında olmasını sağlayın.

• Çocuğunuza kendisini tehlikede hissettiği an bağırmasını, ıssız parklar, yollar ve yerlerden uzak durması gerektiğini öğretin.

• Çocuklarınızın evden çıktıktan sonra, nerelere gittiğini ve kimlerle oynadığını bilmelisiniz.

• Çocuğunuzla ilişkilerinizi güçlendirin, yaptığı iyi davranışları  ve başarılarını destekleyin.

• Çocuklarınızın gün içinde yaptıklarından haberdar olun.

• Çocuğunuzu dinleyin, izleyin ve etkili bir iletişim kurun. Sevginizi ifade edin, sarılın öpün.

BAŞKA NELER YAPABİLİRİZ?

• Çocuğunuzdan bilgisayar, tablet, televizyon olmadan yapabileceğiniz etkinlikleri listelemesini isteyin ve o etkinlikleri birlikte yapın.

• Çocuğunuzun sosyal faaliyetlere(müzik, resim, spor kursları gibi) katılmasını sağlayın.

• Çocuğunuzla beraber yapacağınız açık hava faaliyetleri (bisiklet kullanmak, yürüyüş vb.), günlük hayatla veya okudukları ile ilgili sohbetler teknolojiye karşı iyi bir seçenek olabilir.

SİZDEN YARDIM İSTEMESİNE OLANAK VERİN

• Onlara sizinle her türlü sorunu paylaşabileceği inancını yerleştirin. Çocuğunuz size güvendiği takdirde yaşadıklarını sizinle paylaşır. Etkili aile içi iletişim işinizi kolaylaştıracaktır. Çocuğunuza inanın eğer yardım istiyorsa bunu geri çevirmeyin. Çocuklar bu konularda çok ender yalan söylerler.

Çocuğa bir el kalkacaksa başını

okşamak için kalkmalı ve güven

vermelidir.

Sevginin ileticisi olmalıdır o el...